Het is vandaag 22 maart 2021, de start van het Hugo de Grootjaar. Want het is precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via zijn boekenkist uit Loevestein ontsnapte. Natuurlijk is ons dit niet ontgaan. De stevenklipper Hugo Grotius is immers naar deze befaamde geleerde vernoemd. Maar waarom eigenlijk?
En we noemen het schip Hugo Grotius
Tewaterlating
De tewaterlating vond plaats in 1883 op de Werf Rijkee & Co op Katendrecht, toevallig ook het jaar waarin het 300e geboortejaar van Hugo de Groot in het hele land uitbundig werd gevierd. Dus reden genoeg voor de eigenaren om het nieuwe zeilende vrachtschip naar deze inspirerende geleerde met zijn vernieuwende ideeën over vrede, vrijheid en recht, te vernoemen.
Zo’n 40 jaar heeft het schip onder die naam gevaren. Vanaf 1925 vonden er verschillende naamswisselingen plaats. Het schip kreeg in 1998 de oorspronkelijke naam weer terug van restaurateur Bart Vermeer.
Archiefonderzoek
In grote lijnen hebben we de geschiedenis van het schip in kaart gebracht. Te watergelaten als imposante tweemaster onder zeil, later aangepast tot sleepschip en uiteindelijk omgebouwd tot zelfstandig varend motorvrachtschip. En dan nu een monumentale restauratie naar het uiterlijk zoals het in 1883 geweest moet zijn.
We ontdekken nog steeds nieuwe documenten en berichten die de biografie van het schip verder inkleuren: wie de schippers en eigenaren van de Hugo Grotius zijn geweest, waar het schip gevaren heeft, onder welke naam en welke technische aanpassingen in de loop der tijd zijn doorgevoerd.
Ondanks alle speurwerk is het ons nog niet gelukt om uit de periode 1883 – 1900 afbeeldingen of tekeningen te vinden van het schip onderzeil. Mocht je tips hebben, suggesties of toegang hebben tot relevante archieven, schroom niet om ons een bericht te sturen.