Varend Erfgoed is nationaal cultureel erfgoed

Geweldig nieuws! De provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel doen in een brief aan de Tweede Kamer een dringende oproep voor een aanvullende steunregeling voor de ‘bruine vloot’. Dat is mooi, want de COVID-crisis heeft de vloot aan de kade gehouden en schippers en bemanning op droog brood gezet of erger.

Het is evident dat traditionele schepen niet alleen behoren tot ons cultureel erfgoed, maar ook op landelijk, regionaal of lokaal niveau van algemeen belang zijn vanwege hun schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarde. Uit: Brief FVEN aan formateur

Waar wij heel blij van worden is dat in diezelfde oproep het kabinet gevraagd wordt om ook “de erfgoedkant van de ‘bruine vloot’ te ondersteunen”.We hopen dan ook dat er voor het Varend Erfgoed een aanvullende 
wettelijke
 bescherming komt als
 onderdeel van 
het
 nationaal
 cultureel
 erfgoed
. En ook dat de monumentale restauraties van unieke, historische schepen niet onmogelijk gemaakt wordt door hedendaagse regelgeving.

FVEN heeft daarover een brief gestuurd aan de formateur over de noodzaak tot wettelijke erkenning van Varend Erfgoed. Goede ontwikkelingen en alle zeilen bij!