Herbestemming Hugo Grotius

De Hugo Grotius, een zeilende rijnschip uit 1883, wordt gerestaureerd en opnieuw in de vaart gebracht als opleidingsschip voor jongeren.

Behoud

Stichting stevenklipper Hugo Grotius zet zich in voor behoud van het rijnschip in combinatie met een duurzame exploitatie gericht op onderwijs en cultuur voor jongeren. Voor de realisatie van dit maatschappelijk initiatief krijgt de stichting advies van de KNHM foundation. De provincie Gelderland en de gemeente Arnhem financieren een deel van de restauratie.

Unieke rijnklipper

Behalve de Hugo Grotius is er geen tweede rijnklipper bewaard gebleven waarvan het casco nog voldoende authentiek is om te kunnen worden gerestaureerd tot zeilschip voor de Rijn- en binnenvaart. De Hugo Grotius is dus letterlijk een uniek schip dat als varend erfgoed een belangrijke historische ontwikkeling vertegenwoordigt.

De betekenis van het schip voor de cultuurgeschiedenis van Nederland is groot. Om die culturele waarde effectief en duurzaam zichtbaar te maken voor publiek is restauratie noodzakelijk. Restauratie is ook noodzakelijk om het schip weer een eigentijdse functie te geven, wat op zijn beurt weer essentieel is om het schip te kunnen behouden. Voor al het varend erfgoed geldt immers: geen behoud zonder gebruik.